vrijdag 27 juli 2012

282 tips voor leerkrachten

Toen ik net drie weken deze website had, surfde ik eens rond op internet om te zien of er meer van dit soort blogs waren. Weblogs kwam ik niet tegen, maar ik kwam wel al vrij snel op de website van ‘Straks voor de klas’, een website voor alle starters in het onderwijs. Op deze website zag ik een aanbieding van de Algemene Onderwijsbond. Als studentzijnde mocht je gratis lid worden en daarbij kreeg je ook nog eens het boekje “282 tips voor leerkrachten”. Ideaal nu ik deze site ben begonnen! Helaas ben ik aan een begin van mijn studie al eens gratis lid geweest, dus ik dacht dat ik niet opnieuw lid kon worden. Ik wilde al bijna het boekje los bestellen, maar ik besloot het toch nog even te proberen. Wat bleek? Ik kon nog wel gratis lid worden. Bonus!

Eén dag later lag het Onderwijsblad al op de deurmat, inclusief het tipsboekje. Ik kon natuurlijk niet wachten, dus ik bladerde er meteen doorheen. Het boekje is ingedeeld in dertig hoofdstukken, van “Stage” tot “ADHA” en van “Collega’s” tot “Lerarenbeurs”. Per hoofdstuk staan er ongeveer tien tips beschreven. Ontzettend leuk en handig en het komt precies op het juiste moment. Elke week zal ik één tip bespreken op mijn website, de zogenaamde “tip van de week”. Daarbij zal ik vertellen wat ik van de tip vind, waarom ik de tip wel of niet ga uitproberen/heb uitgeprobeerd en mocht ik de tip hebben uitgeprobeerd zal ik hier ook iets over schrijven.

Starttips voor het lezen
Een boekje vol tips om direct te gebruiken op school. Handig als je net begint in het onderwijs. En minstens zo praktisch voor wie al een leven voor de klas staat. Tips bijvoorbeeld om de vaart in je les te houden, samen te werken met collega’s of lastige onderwerpen op een open manier te bespreken. Een boek vol advies uit de dagelijkse schoolpraktijk. Succes verzekerd, toch?
Was het maar zo simpel. Als een tip altijd werkt, dan zou elke les gesmeerd verlopen, toverde je elk kind om in een modelleerling en raakte geen docent meer overspannen. Tips zijn handig, maar het zijn geen algemene waarheden. Probeer ze daarom uit, speel er mee en besprek ze met collega’s. Dan ontdek je wat deze tips voor jou betekenen en hoe jij ze kan gebruiken in je werk.
Je collega’s van de AOb.

Liefs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten